Szuperizom miatt lehetett brutális gyilkos egy dinoszaurusz

Paleontológusok szerint az egyik már eddig is ismert húsevő dinoszaurusz, a Carnotaurus sokkal halálosabb élőlény lehetett, mint eddig gondolták.

Az állat farokcsontjának kalapos vizsgálata után az Albertai Egyetem kutatói megállapították, hogy  a hét méter hosszú ragadozó rendelkezett egy ínnel, amely felső lábszárcsontjához csatlakozott, amely minden lépésnél hátrahúzta lábait, így sokkal nagyobb lendületet és sebességet adva.

A Carnotaurus a paleontológusok szerint igazi két lábon járó gyilkológép lehetett, az egyik leggyorsabb futó a maga idejében.

A felfedezés Scott Persons paleontológus hallgató nevéhez fűződik, aki korábban már felfedezett egy hasonló ínt a Tyrannosaurus Rexnél is - amíg nem publikálta eredményeit, a kutatók úgy gondolták a T-Rex hatalmas farka egyszerűen ellensúlyként szolgált. Most már tudjuk, hogy mindkét ragadozó esetében komoly, a futást elősegítő funkciója is volt a testrésznek.

Külsőre sem volt bizalomgerjesztő


Persons vizsgálatai során furcsa, borda-szerű csontokat talált a Carnotaurus farkában. Számítógépes modellezéssel megállapította, hogy ezek a "bordák" egy hatalmas izmot tartottak, amely megnövelte az állat sebességét. Hátránya is volt azonban mindennek: a farok, amely egyébként merev volt, lehetetlenné tette az állat számára a gyors manőverezést - ez azonban a paleontológus hallgató szerint sebessége miatt nem jelentett akkor nehézséget a Carnotaurusnak.

Persons kutatásának eredményei szerint a Carnotaurus rendelkezett a legnagyobb hasonló, úgynevezett caudofemorális izommal minden valaha élt állatfaj közül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok