Misztikus személyek a történelemben

Lilith

A mitológia Lilithet a démoni, gonosz nőként ismeri, holott nem volt más, mind Ádám első felesége - még Éva előtt -, akinek azonban nem tetszett az alárendeltség, ezért összeveszett Ádámmal, és elhagyta. Egyes feltételezések szerint Káin az ő fia volt. Alakja később az emancipáció jelképévé vált.
 

Arthur király

A legendás briton király, aki az igazság és egyenlőség megtestesítőjének számított a középkorban, a romantikus művészet egyik legkedveltebb alakjává vált. Avalon, Camelot, a kerekasztal lovagjai, illetve Merlin története inkább mesébe illő, mint valóságos, ám, ha a király valóban létezett, a történészek szerint az ötödik és hatodik század között uralkodhatott.
 

Vlad Tepes

Havasalföld egykori uralkodóját elsősorban a vele összefüggésbe hozott vámpírtörténetek révén ismeri a világ, vele azonosítják ugyanis a vérszívó Drakula grófot. Ezt részben nevének köszönheti - mivel apja a Sárkányrend tagja volt, a Dracul elnevezést ő is örökölte -, azonban rémtettei is hozzájárultak, kegyetlen kivégzési módszerei, többek között a karóba húzás és az elevenen megnyúzás miatt rettegték nevét az ellenségei.
 

Báthory Erzsébet

Sokan úgy tartják, Báthory Erzsébet csupán a politikai játszmák és a hatalmi harcok áldozata, a történelembe mégis a véres grófnőként és őrült sorozatgyilkosként vonult be. Csejtei várának környékén ugyanis lányok tűntek el, majd kivéreztetve találtak rájuk. Úgy tartják, egyszer úgy megütötte szolgálóját, hogy kiserkent vére a kezére hullott - Erzsébetnek ekkor támadt az a tévképzete, hogy attól fehér és fiatal marad a bőre. Innentől kezdve a krónikák szerint szűz lányok vérében fürdött.


Gil Perez

A spanyol katona azáltal vált híressé, hogy 1593. október 24-én egyik pillanatról a másikra Mexikóvárosban találta magát, 9000 tengeri mérföldre Manilától, ahol korábban tartózkodott. A férfinak sejtése sem volt arról, hogy került ide, de a feltételezett teleportáció előtt elcsüggedten nekidőlt egy falnak, és becsukta a szemét, pont azután, hogy kínai kalózok meggyilkolták a helyi kormányzót. Bár a történészek kételkednek az esemény valószerűségében, a rejtély máig lázban tartja a világot.
 

Nostradamus

Az 1503-ban született Michel de Nostredame jelentős alak volt a francia reneszánsz idején. Királyi orvos és csillagász volt, gyógyította a pestist, az utókor azonban leginkább látnoki képességei miatt ismeri. A próféciák című könyvében szereplő jóslatok közül sokról tartják úgy, hogy azonos volt egy később megtörtént történelmi eseménnyel.


Vasálarcos

A titokzatos francia foglyot, akinek arcát vasálarccal takarták le, hogy senki ne ismerje fel, 1669-ben tartóztatták le. Kilétét máig homály fedi, de az egyes elméletek szerint XIV. Lajos ikertestvére, egy házasságon kívül született királyi gyermek, de politikai összeesküvő is lehetett. 1703-ban halt meg a Bastille falai között.
 

St. Germain gróf

A gróf 18. századi francia misztikusként került be a köztudatba. A legtitokzatosabb társaságokkal állt kapcsolatban, rózsakeresztes, szabadkőműves és templárius mester volt, rendkívül magas képzettséggel is intelligenciával. Sokan a francia forradalom titkos szellemi atyjának tartják, emellett állítása szerint magyar származású volt, nem más, II. Rákóczi Ferenc fia. A vele kapcsolatos egyik legrejtélyesebb tény, hogy halálának dátuma után többen is találkoztak és beszélgettek vele.
 

Kaspar Hauser

Az 1812-ben született Kaspar egy németországi, titokzatos, talált lelencgyermek volt. 1828 májusában bukkantak rá, beszélni és járni alig tudott. Később rendkívül gyorsan megtanult beszélni, elmondása szerint pedig bizonyos idegenek hároméves korától tartották fogva egy sötét üregben, melyben felállni sem tudott. Egyes, később napvilágra került adatok szerint Kaspar a badeni nagyhercegi családból származott.
 

Hasfelmetsző Jack

A hírhedt londoni sorozatgyilkos 1888-ban a város Whitechapel nevű nyomornegyedében öt nővel, közöttük négy prostituálttal végzett különösen kegyetlen módon. Egyes szerveiket sebészi pontossággal vágta ki, emellett úgy helyezte el a holttesteket, hogy azok a térképen egy keresztet formáljanak. Kilétét máig homály fedi.
 

Fulcanelli

Fulcanelli egy titokzatos alteregó volt a 20. század korai éveiben, mely valószínűsíthetően egy francia alkimista és ezoterikus íróhoz tartozott, akit mesteralkimistának, illetve az utolsó alkimistának is neveztek. A róla szóló egyik leghíresebb anekdota szerint leghíresebb tanítványa, Eugene Canseliet sikeresen alakított át 100 gramm ólmot arannyá az általa projekciós pornak nevezett készítménnyel. Sokak szerint Fulcanelli valójában könyveinek illusztrátora, Jean-Julien Champagne lehetett.
 

Raszputyin

Az őrült szerzetesként emlegetett Raszputyin élete utolsó éveiben került be az orosz köztudatba, ekkor került ugyanis közel a cári családhoz, elsősorban Alexandra cárnéhoz. A csodáiról, gyógyító képességeiről és telhetetlen szexuális étvágyáról híres férfi végül összeesküvés áldozata lett. Halálának körülményei, az, hogy csak igen nehezen tudták megölni, máig a történelem legrejtélyesebb momentumai közé tartozik.
 

Amelia Earhart

Az első jelentős női pilótaként ismert Amelia 1932-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, később azonban, mikor a Földet akarta körberepülni, rejtélyes körülmények között eltűnt. Egyes elméletek szerint Nikumaroro szigetén szállt le, mások szerint a japánok fogságába esett, de olyan feltételezések is léteznek, melyek szerint más időbe és dimenzióba került.
 

Jimmy Hoffa

Az 1913-ban született férfi az amerikai történelem egyik legnagyobb munkásvezére volt, szakszervezeti tevékenységét azonban sem a kormány, sem a maffia nem nézte jó szemmel. 1975. július 30-án, mikor két maffiavezérrel készült találkozni, örökre nyoma veszett. Üres kocsiját az étterem parkolójában találták meg, a holttest azonban a mai napig nem került elő.


Babuschka Lady

A titokzatos női alak azzal vált híressé, hogy John F. Kennedy 1963-as meggyilkolása során folyamatosan fotókat készített. A gyilkosság előtt is fényképezővel állt a kezében, amikor azonban az megtörtént, és a járókelők többsége fedezéket keresett, ő nyugodtan állt, és csak fényképezett. Később csatlakozott a vonuló tömeghez, kiléte, illetve képei pedig máig ismeretlenek.
 
forrás :femina

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok