Rémisztő múlt-amitől még a régészek is elszörnyedtek!


Az archeológia rengeteg türelmet, lelkesedést és tengernyi időt igényel, de a kemény munka gyakran meghozza gyümölcsét, hisz minden egyes felfedezés felfedi a történelem egy-egy titkát. Vannak azonban olyan pillanatok is, amikor a régészek inkább visszatemetnék leleteiket a földbe. A történelem ugyanis néha olyan rémisztő, mint az összes horrorfilm együttvéve!

Büntetés, vagy áldozat?- levágott kezek egy gödörben 

Avarisz. Egyiptom
Amikor az i. e. 18. században a nomád hükszoszok betörtek az ókori Egyiptomba, elfoglalták az ország szinte egész északi részét, és az új fővárosban, Avariszban telepedtek le. Miután az egyiptomiak végre kiűzték a gyűlölt letelepedőket, elhagyták Avariszt, és az uralkodó fő székhelye Théba lett. Nagy részét durvább homokréteg fedte, a maradék pedig raktárként és katonai táborként működött. A hükszosz király Hian (i. e. 7—1580) betemetett palotáját kezdte el keresni egy osztrák kutatócsoport, és az archeológusok fáradságos munkája hamarosan meghozta gyümölcsét. A kutatók 2012-ben négy gödörre bukkantak. Ám amikor felfedték a tartalmukat, a forróság sem tudta megakadályozni, hogy a hideg futkosson a hátukon: a gödrök levágott emberi kezekkel voltak tele!
 
Aranyat érő kéz

Megdöbbentette őket, hogy mindegyik levágott végtag jobb kéz volt, méghozzá felnőtt férfiaké. Két gödör a palota előtt volt, a másik kettő pedig közvetlenül a trónterem mellett, ami valamiféle áldozati rituálé véres ceremóniájára utalt. A kutatók számára hamar kiderült, hogy ez lesz az első tárgyi bizonyíték (mégha nem teljesen ép formában is) azon módszerekre, melyeket eddig csak hieroglifákkal díszített falakon láthattak. A katonák ugyanis levágták ellenségeik kezét, és jutalom fejében elvitték a parancsnokoknak. A jobb kézzel szimbolikusan elvették az ellenség erejét. Ezt a szokást valószínűleg az egyiptomiak vezették be, de a kutatók máig nem biztosak abban, kihez tartoznak a levágott kezek. Az ellenséghez? Netán saját hagyományuk fordult ellenük?

Népirtás indián módra -feldarabolt holttestek

 Sacred Ridge. Colorado, USA
Mintegy 8 km-re az amerikai egyesült államokbeli Durango nevű városkától délnyugati irányban található a Sacred Ridge,azaz Szent Hegygerinc. A közel 7 futballpályányi területen 22, félig a földbe mélyített gödörház található, melyben az anaszázi indián törzs tagjai éltek i. sz. 700-803 között. Két ilyen ház aprólékos vizsgálata során az archeológusok kétélű fejszéket találtak, melyeken emberi vér nyomait fedezték fel. Az sem váratott magára sokáig, hogy megtalálják a különös fejszékkel végzett munka eredményét. A környéken a kutatók 14 882 csontdarabra bukkantak, amelyekről kiderült, hogy 33, miszlikbe aprított ember és néhány háziállat csontjai voltak. Vajon ki és miért rendelte el e szörnyű mészárlást?

 
A vér rejti a megoldást

Jason Chuipka és James Potter kutatók aprólékos munkája, továbbá az Arizonai Múzeum oszteológiai laboratóriumában dolgozó John McClelland közreműködése révén már tudjuk a választ. A szétszabdalt emberek maradványai azt mutatják, hogy a halottak más etnikumhoz tartoztak, tehát egy ősi népirtásról van szó! „A társadalmi feszültségek ilyen brutális kicsúcsosodását egy hosszú aszály okozhatta. A helyieknek muszáj volt valakire ráfogni a bűnt, s erre a bevándorlók mindig alkalmasak " - magyarázza Chuipka. Az is kiderült, hogy az áldozatok nem haltak meg gyorsan -többségüket először megkínozták, és eltörték a csontjait a halál előtt. Az esemény a mai modern kor etnikai tisztogatásaihoz hasonlít, pl. Ruandában vagy a volt Jugoszláviában.

Skót Frankenstein pár-két csontváz másokból kirakva
Cladh Hallan, Skócia

Úgy 14 évvel ezelőtt egy régészcsoport egy sírhelyet talált az i. e. 11. századból származó ház maradványai alatt. Két emberi test feküdt benne, mint kiderült - egy férfi és egy nő. A csontokat szakértői vizsgálatokra elszállították a Manchesteri Egyetemre, ahol évtizedekig vizsgálta a biomedikai régészet helyi professzora, Terry Brown. Sokáig értetlenül szemlélte, hogy a csontváz egyes részei valami rejtélyes okból kifolyólag nem illettek egymásba. Miután elvégezte a részletes DNS-elemzést, megértette a rémisztő igazságot. A két csontváz nemcsak e két emberé volt, hanem hat különböző holttestből állították össze!

Kelta nekromanták?

Brown professzor és csapata megállapította, hogy a testeket - korabeli szokás szerint -leleményesen mumifikálták. A hat holttestet kb. egy évig tőzegben tárolták, majd kiemelték és csontjaikat eddig ismeretlen okokból szétvagdalták, hogy összeállíthassák belőlük e rémisztő kirakóst. A régészeket egy másik rejtély sem hagyja nyugodni. Ugyanis a megszerzett dátumok alapján úgy néz ki, hogy a halottakat csak 300-600 évvel haláluk után temették el! Miért vártak ilyen sokat, hogy összeállítsák, majd eltemessék a testeket? „ Talán az egyiknek leesett a feje, és vártak egy másik fejre - viccel Brown, nem ismerve a lelet valódi történetét. - Valószínűleg nem voltak jelentős személyek, de az arcuk kifejező. Nem az egyének érdekesek, hanem az, amit reprezentálni akarnak. "Vajon mi az? Talán akkor fogjuk megtudni, ha több ilyen hasonló sírt is találnak, mert Brown szerint nem ez lehet az egyetlen ilyen!

Múmiák olajkenet nélkül...- gyermekáldozatok megfagyott múmiái 

Llullaillaco, Chile
 
A régi inkák kétségtelenül műveltek voltak, és óriási civilizációt uraltak igen magas szinten, de zsenialitásuknak árnyoldalai is voltak. Az egyik ilyen a szent capacocha rituálé is, mely tulajdonképpen igen egyszerű: az inkák kiválasztották a legszebb fiúkat és lányokat, és hagyták őket élve megfagyni a hegycsúcsokon! E kegyetlen aktusnak az volt a célja, hogy elűzze a katasztrófákat, például a terméketlenséget vagy a természeti csapásokat. Szép lenne azt hinni, hogy a gyerekek saját maguk választották ki sorsukat tiszta hitük és istenszeretetük megnyilvánulásaként, ám a kutatók más körülményekre utaló jelekre bukkantak. A fiatalokat haláluk előtt kokalevelekkel bedrogozták és kukoricasörrel leitatták, tehát szó sincs önkéntes áldozatról, egyszerűen ki voltak ütve.

Mintha ma is élnének!

Az így feláldozott gyerekekről Johan Reinhard és csapata tette a legismertebb felfedezést, amikor három, teljesen ép testre bukkant 1999-ben, a Llullaillaco-vulkán csúcsa közelében, -6700 m magasan. A fagy oly tökéletes munkát végzett, hogy ha a gyerekeket pár lépésről néznénk, könnyen azt hihetnénk, hogy csak alszanak! Teljes történetük később, főleg a hajuk tanulmányozása után derült ki; a legidősebb, közülük egy 13 év körüli lány haja maradt fenn a leghosszabb és legjobb állapotban. A múmiák elemzése első látásra tiszta horror - a kutatóknak ugyanis aprólékosan át kell vizsgálniuk a múmiákat, melyek lehajtott fejjel, arcukba lógó hajjal ülnek, mintha bármelyik pillanatban megmozdulnának!

Kannibál család villásreggelije- tömeggyilkosság és Neander-völgyiek kannibál lakomája

 Sidrón-barlang. Spanyolország
Amikor 1994-ben egy archeológuscsapat elindul az északnyugat-spanyolországi Sidrón-barlangrendszer mélyébe, egy 12 főből álló Neander-völgyi családra bukkan. A lelet önmagában is nagyon ijesztő', s a maradványok behatóbb vizsgálata egy -51 OOO éve lejátszódott mészárlásra utal. A három gyermekből, három kamaszból és hat felnőttből álló család valószínűleg a rossz idő elől menekült a barlangba, amikor egy másik és láthatóan farkaséhes csapat rájuk lelt, és úgy döntött, felfalja őket. Néhány, ordítással, sikoltozással teli véres perc után vége is volt mindennek, a családból csupán kihűlt holttestek maradtak, melyek még haláluk után sem leltek nyugalomra.

Bevett szokás
Feltehetőleg megölték és megették őket. A támadók szétforgácsolták a csontokat és a koponyákat, hogy hozzájussanak a csont- és az agyvelőhöz, illetve a nyelvhez ’ - írja le a rémisztő .étkezést” dr. Carles Lalueza Fox. Ő és kutatótársai 13 éve vizsgálják a Neander-völgyiek maradványait a barcelonai Evolúcióbiológiai Intézetben. A barlangban semmilyen tűznyomokat nem találtak, tehát a támadók valóban nagyon éhesek lehettek: nyersen falták fel az áldozatokat, rögtön azután, hogy szétlapították koponyáikat! Dr. Fox szerint a mészárlás nemcsak az éhséget űzte el, hanem ellenséges hordák közötti leszámolás is volt

Csecsemők a csatornában- újszülött-maradványok a csatornában 
Askelón, Izrael
A csatornákból általában sok minden előkerülhet - korhadt bútorok, döglött patkányok és elpusztult háziállatok tetemei. Ennek tudatában kezd kutatni a Héber Egyetem két régésze, Patrícia Smith és Gila Kahila. akik 1988-ban folytatnak ásatásokat az izraeli Askelón antik fürdője alatti csatornarendszerben. És valóban: az elvárásoknak megfelelően több ezer apró csontot találnak, melyek baromfi- vagy rágcsálócsontok lehettek. Legalábbis ezt hiszi a két lelkes nő mindaddig, míg rá nem lelnek az első koponyára. Akkor elborzadva tudatosítják, hogy könyékig turkálnak sok-sok rég meghalt gyermek maradványaiban!

 
Antik szelektálás

Miután feleszmélnek a sokkból, elkezdik kutatni, miért kerültek a csatornába a halott csecsemők. Megállapítják, hogy kb. száz gyermekről van szó, túlnyomó részben lányok,akik röviddel születésük után haltak meg. A régi Rómában nem volt szokatlan a csecsemőgyilkosság; pl. az i. e. 1-ből való levélben egy férfi elrendeli hitvesének: .Ha fiú, hagyd meg! Ha lány, szabadulj meg tőle!" Mivel nem minden csontváz lány, az ásatásokat vezető Larry Stager azt vizsgálja, hogy ez esetben mi alapján válogatták ki ezeket a gyerekeket. Szerinte a fiúcskák olyan asszonyok gyermekei lehettek, akik prostituáltként inkább megszabadultak fiaiktól, mivel a leánygyermekeik később ugyanígy dolgozhattak a fürdőkben és a nyilvánosházakban. A halott csecsemők eredetének végső magyarázatát, még a felfedezéstől számított ilyen hosszú idő után is csak keresik a régészek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok