Titokzatos hegyek: A Kailashnál felgyorsul az öregedés?


Jégkirálynőként emelkedik közel 7 000 m magasra érintetlen hóval borítva a négy ázsiai vallás legszentebb hegye, amelyet a világ-egyetem központjának tartanak. A Rang Rinpocse jelentése „drága havas hegy", a nyugati világ Kailashként ismeri. Csúcsát emberi láb sosem tiporta, még a híres Reinhold Messner sem vágott neki. A legenda szerint, a hegy alatt húzódik Shambala misztikus birodalmának bejárata, ahol isteni képességű lények élnek...

Mi az igaz és mi legenda a misztikus erejű hegyek létezéséből? Mágikusak, imádkoznak hozzájuk, és túl sok a velük kapcsolatos monda ahhoz, hogy egy szemernyi igazság se legyen bennük. Különös erejüket számtalan ember megtapasztalta, és amikor már eltűnésekről szóló hírek röppennek fel, kész is a rejtély...


Tibet havas ékszere Kailash
Tibet, Kína  6 638 m

A hegy közelében intenzívebb az öregedés, gyorsabban nő a köröm és a haj.
Hiába az erős napfény és a fagyos levegő, több ezer zarándok imádkozik századokon át a kietlen tájban magányosan magasodó hegy előtt. Neve tibeti nyelven Kang Rinpocse, azaz jeges ékszer" vagy „drága havas hegy”. A buddhisták szerint itt van a világ koronacsakrája, és vallási okokból senki nem mehet fel a csúcsára. Egy időben az egész terület tiltott volt a külföldiek előtt. Reinhold Messner (1944—) olasz hegymászó kérelmet nyújtott be a Kailash megmászására, mire 1980-ban a kínai hatóság azt felelte, hogy „nem létezik Kailash-hegy". Messner öt év után kapja meg az engedélyt, cserébe egy magas rangú kínai hivatalnok orvosi kezeléséért. Elutazik a Kailashhoz, s már szinte a hegy lábánál áll, amikor meggondolja magát... Beszélget a helyiekkel és a szerzetesekkel, megérti a hegy szent és misztikus voltát, és végül lemond a megmászásáról. .Egy ilyen hegybe egyetlen kampósszeg beütése is tiszteletlenség lenne’ - mondja.

Tisztító fürdő

A különös hegy főként a hinduizmus, a dzsainizmus, a buddhizmus és a bőn követői számára szent, akik néha egy évig vándorolnak Tibeten át, hogy eljussanak ide, majd egy 50 km-es kijelölt ösvényen járják körbe a hegyet. Ez a zarándokút a hinduknak az ún. parikrama, a buddhistáknak kora. Hitük szerint, az út megtétele lemossa az ember jelenlegi életének minden bűnét. A szent hegy közelében található két szent tó, a Manaszarovar és a Raksasztal, s aki vizükben megmártózik, annak teste és lelke megtisztul. Rengeteg zarándok járja végig a hegy körüli ösvényt, közben vég nélkül a tibeti buddhista „om mani padme hum" mantrát mormolva Az út egyes szakaszai a halált, a megtisztulást és az újjászületést jelképezik, ezért egy képzeletbeli temetőben hagyják hajban, körömben és ruhadarabban megtestesült részeiket. Az ázsiai vallás hívői szerint, ha a szent Kailash-hegynél meditálnak, akkor tisztátalanságuk Buddha tiszta, magasztos testévé és tudatává változik át.

Istenek székhelye

Az első részletes beszámolót a Kailash-hegyről a svéd földrajztudós és utazó, Sven Hedin (1856-1952) hozza Európába. Ám a tudósok nevetnek a „világegyetem középpontja" jelzőn. Pedig a hegy látszólag hihetetlen adatokkal bír. Helyi és külföldi források szerint, a Kailash 6666 km-re található a megalitikus Stonehenge-től (a távolság valójában 6 970 km), szintén 6666 km-re az Északi-sarktól (pontosabban 6 560 km-re), a Déli-sarktól pedig éppen a kétszeresére, vagyis 13 332 km-re (valójában 13 400 km-re). A tibetiek szerint, a hegy magassága is 6666 m, hivatalosan viszont 6638 m-es magasságot mértek. Ezt az eltérést a környéken élő szerzetesek sajátos módon indokolják. „A különbséget a hegycsúcson emelt mesterség piramis okozza, ott él Siva és hitvese. Párvati’


Egy magasabb erő spontán ereje döntött?

 Holat Szjahl
Urál, Oroszország
1079 m


1959. január végén 10 fős turistaexpedíció indul az Otorten-hegy megmászására. A síelők február 1-jén, 17 órakor sátort vernek, hogy az éjszakát a Holat Szjahl (Halálhegy) lejtőjén töltsék.
Élükön Igor Djatlov (1935-1959), csapatát öt egyetemi hallgató (három fiú és két lány), három fiatal mérnök és egy tapasztalt túravezető alkotja. A tizedik fő, Jurij Jugyin (1937-2013) betegség miatt korábban hazatér, azzal búcsúzva barátaitól, hogy 12 nap múlva a vasútállomáson várja őket. Jugyin hiába várja társait az állomáson.. Utoljára az átkozott Holat Szjahl alatt voltak" - tájékoztatja a mentőosztagot.
Megfagyott tetemek

A keresést pocsék idő', fagy és hófúvás komplikálja, így a Szovjetunió megismeri a Holat Szjahl név erejét, amely a manysi őslakosok nyelvén annyit tesz: „Halál-hegy". A mentőcsapat február végén fedezi fel a megfagyott turistákat. Végtagjaik eltörtek, fejük betört, és hiányzik az egyik áldozat nyelve. A nyomozás a résztvevők rejtélyes viselkedésére és reakciójára derít fényt. A sátor falát belülről felvágták, és valamilyen különös okból mezítláb és félmeztelenül hagyják el -30°-ban a sátrat. Ám a nyomozók nem találnak a helyszínen harcra utaló nyomot. A mentőcsapat egyik tagja. Mihail Saravin, aki elsőként talált két holttestet, így emlékezik:.,Majdnem megbotlottam bennük. Teljesen megdöbbentem: mezítláb és alsóneműben voltak." A mentőcsapat három nap múlva újabb három testre bukkan. A csoport többi tagját csak két hónap múlva találják meg. amikor a hatalmas hó elolvad.
A Szovjetunióban nincsenek rejtélyek

A nyomozók furcsállják a síelők viselkedését. Éjjel félmeztelenül, mezítláb kirohanni a meleg sátorból az erdőbe? A mentőcsapat a közelben egy kisebb tűz nyomára bukkan. .Tudniuk kellett, mi vár rájuk odakint!" - jelenti ki Mihail Kornyev, a katonai orvosi akadémia professzora, akit a rendőrség felkér, hogy magyarázatot találjon az áldozatok különös narancssárga színére. .Ez számomra is rejtély" - mondja a professzor. A síelők halálának körülményeit homály fedi. Ez viszont feldühíti a legmagasabb poszton álló szovjet politikust. „A Szovjetunióban nincs megmagyarázhatatlan rejtély!" - kiáltja Nyikita Hruscsov (1894-1971). Bár bevonják a legjobb szakembereket és szakértőket, a nyomozás mégis elakad.

Egy lavina nem tépi ki a nyelvet


Egyre több teória születik. A csoportot utoljára látó erdei munkás, Mihail Ognyejev számára egyértelmű a helyzet. A manysik azt mondták, hogy a szellemek végeztek velük, mert nem tisztelték a szent hegyüket. Egy évvel korábban ugyanott találtak rá két megölt vadász megfagyott tetemére, és ugyanolyan színük volt!" A legegyszerűbb megoldás a lavina lenne, de akkor a sátrak nem maradtak volna épek, és nem futottak volna ki ruhátlanul. „Hiszen kint -30°C volt" - véli Jurij Kuncevics,a síalapitvány vezetője. A boncolást végző dr. Borisz Vrozsgyenij szintén ellenzi a lavinaelméletet. „Egy lavina nem tépi ki az áldozat nyelvét!" - érvel. A turisták halálának okát azóta sem tisztázták. A nyomozók azzal zárták le az ügyet, hogy egy spontán erő végzett az expedíció tagjaival. Ennyi...
(Nem)létező földönkívüli-bázis?
 Curupira-fennsík
 Venezuela és Brazília határán 1047 m

A két állam lezárja a környéket. Állítólag a térképet is meghamisítják.
Brazília és Venezuela határán, az őserdő közepén legendák övezte, megközelíthetetlen fennsík emelkedik a magasba. A bennszülöttek rettegnek tőle, szentül hiszik, hogy ott élnek a dzsungel démonjai. Egyes rejtélyfejtők szerint ez egy titkos földönkívüli-bázis, hiszen e vidékről jelentik a legtöbb ufó-előfordulást. Számos kutató és kalandor szeretne fényt deríteni a rejtélyre, de sajnos.... "Lezárt terület, belépni tilos!" - utasít el minden kérelmet a két illetékes kormány. A neves tudósok is tehetetlenek. Még annak a csaknem kiépített autósztrádának a befejezését is leállították, amely közel 100 km-rel kerüli el a fennsíkot. A területet a brazil FUNAI szervezet és a brazil hadsereg védi. De szemtanúk azt állítják, hogy a brazil gépeken amerikai pilóták repülnek, és a hazai egységeket is amerikai tisztek irányítják.

 
Valóban létezik?
Ez a különös reakció számtalan összeesküvés-elméletet szült. Egyes helyiek szerint. a területen - főleg aranyban - gazdag ásványlelőhelyek találhatók. „Az amerikaiak rossz időkre tartogatják őket" - súgja egyikük. Mások szerint, a térségben az űrhajózásban stratégiai fontosságú nióbium-lelőhelyet fedeztek fel. Némelyek az USA titkos katonai bázisáról beszélnek. Sőt! Az indiánok olyan állatokról mesélnek, amelyek gyanúsan hasonlítanak némely dinoszauruszfajra. Állítólag a Curupira-fennsík neve vagy teljesen eltűnt a térképről, vagy Gurupira átírásban egy teljesen más hegyvonulatot jelölnek e néven, amely 100 km-rel délnyugatra fekszik. A brazil térképeken Serra Urucuzeiro, a venezuelai térképeken pedig Cerro Delgado Chalbaud a neve. Egyes rejtélyfejtők szerint, a térségben katonai légierő járőrözik, amelynek engedélye van lelőni minden repülő objektumot. Ennyi verzió hallatán logikus a kérdés: létezik egyáltalán ilyen hegy?
Eltünedező turisták
Uluru (Ayers-szikla)
Ausztrália 348 m

A szikla Sir Henry Ayers egykori kormányzó nevét viseli.
Nincs még egy ilyen rejtélyes hely Ausztráliában. A kietlen pusztaság közepén magasodó hatalmas Uluru sziklatömb magához vonzza az esőt. A bennszülöttek szerint, itt őrködnek a szellemek az élők lelke felett, amit nem szabad megzavarni. Több mint 600 millió éve itt áll, és minden bizonnyal lenyűgözi minden látogatóját, például a különös színével. Bár a szent hegy megmászása nem tiltott, de állítólag balszerencsét hoz. A terület lakói, a furcsa nevű Pitjantjatjaraa és a Yankunitjatjara törzshöz tartozó bennszülöttek nem szívesen látják a hegyen a turistákat. .Ez a hegy veszélyes' - figyelmeztetnek mindenkit, de hiába. Az ausztrál hatóságok eddig 38 áldozatot regisztráltak.
Körbekerítik a rituális helyeket

A homokkő nedvesen erősen csúszik, a 45°-os hőség pedig épp elég egy szívinfarktushoz.
Ám a bennszülöttek számára a legnagyobb szellemi jelentőséggel bíró helyekre turisták nem juthatnak el, mivel magas kerítés védi őket. Némelyiken ma is végeznek szent rituálékat. A monolit 348 m magasan emelkedik ki a környezetből, azonban a szakemberek véleménye szerint, mintegy’ 5 km mélyen „fúródik' a földbe. Mi az igazság abból a legendából, hogy ezen a helyen turisták tűnnek el? Igen, valóban előfordult ilyen. Azonban többek figyelmetlen mászás során veszítik életüket a fehér bőrű lakosság által halott szívnek nevezett sziklán.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok