Az ördög fürdője

A zöld színű tó
Hatalmas kráterek, gőzölgő talaj, vészjósló sziklaformációk, forró vizű források, és szokatlan, zöldes árnyalatú víz: az „ördög fürdője" fantasztikus látványt nyújt. Az új-zélandi Waiotapu Thermal Wonderland az egyik legváltozatosabb geotermikus hely a világon. Nagyjából úgy fest, mintha valamiféle horrorfilmbe kerültünk volna, és radioaktív szemétlerakó felett állnánk - a legjobban így lehet leírni a neonzöld színben pompázó Devil's Bath tavat.
https://gofund.me/9900ef52
A geológiai szempontból rendkívül aktívnak mondható új-zélandi Waiotapu csodavilága egészen egyedi. Bármerre néz az ember, találhat egy egy gejzírt, fortyogó iszaptavat, vagy más egyéb gyönyörű, a vulkanizmushoz köthető, csodálatos természeti jelenséget. Ezek közül talán az egyik legfurcsább a Devil's Bath (vagyis „az ördög fürdője) nevű tavacska, amely nem véletlenül kapta furcsa nevét, ugyanis szokatlan zöld színével úgy néz ki, mintha egy rajzfilmből emelték volna világunkba. Az ember el sem hinné, hogy ilyen bizarr tavacska egyáltalán létezik.

E különös hely pár percnyi autóútnyira található Rotorua vagy Taupo városától. Waiotapu
egész területén jól kiépített turistaút visz végig, amely elvezet a tavat körbeölelő sziklák széléig. Bár a zöld színű állóvíz korántsem a park egyetlen érdekes látnivalója, az biztos, hogy az egyik leglenyűgözőbb és a legtalálóbb nevű is. Furcsa színét a mélyből származó kén lerakódásának köszönheti, amely megfesti a tavat A Devil’s Bath egy sekély mélyedésben alakult ki, ami valószínűleg egy masszív föld alatti vulkánkitörés után keletkezett.

A kén nem csak a tó vizét, hanem a körülötte emelkedő sziklák egy részét is átformálja, a part egy szakaszán furcsa, zöld oszlopokat alkotva. Nem dokumentált, hogy a zöld tó miről kapta a nevét. Valószínű, hogy szokatlan színe és formája adta az ihletet - nem nehéz azt hinni, hogy maga a pokol ura is szeret megmártózni benne.

A park területén egyébként nem a neonzöld az egyetlen feltűnő szín - a kén okozta elváltozás mellett láthatunk még antimon-kicsapódás okozta narancssárga, mangán-oxidtól lila, kovasavas hófehér és vas oxidtól vörös elszíneződéseket is.

A Devil’s Bath sárgába hajló zöldjébe kolloid kén és vastartalmú sók kerülnek - mind-mind a föld mélyéről, ahonnan talán maga az ördög is felmászik időnként, hogy pihentető fürdőt vegyen a természetellenesen természetes tó vizében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok