Elátkozott festmények:A síró fiú arcképe

A népi hitvilágban rengeteg, tárgyakhoz kapcsolódó balszerencsés jelentés létezik, melyeket aztán az ember érzelmi és spirituális meggyőződése által igaznak gondol. A létra alatti elhaladás rossz szerencsét hoz, míg a falon lógó festmény hirtelen földre zuhanása a közelgő halál ómenjeként definiálható. Azokról az esetekről már nem is beszélve, amikor egy-egy önarckép tekintete ránk meredve követi útvonalunkat, vagy éppen valamilyen gonosz energia által megszállt remekmű okoz problémákat.
A síró fiú átkaként aposztrofált hihetetlen jelenség először 1985-ben szerepelt az egyik angliai bulvárlapban, ami abban az időben a legnépszerűbb volt A cikk leírása alapján egy brit házaspár, Rim és May Hall egy olcsó portrét vásároltak, ami egy síró kisfiút ábrázolt Pár nappal később aztán minden előzmény nélkül lángok csaptak fel a konyhában, és a tűz átterjedt a földszinten levő összes helyiségre. A ház súlyos károkat szenvedett, viszont a portré épségben megúszta. A helyi tűzoltóság állami tisztje, Alan Wilkinson nyilatkozata szerint nem ez volt az első tűzeset ami a képhez volt köthető. Korábban ugyanis hasonló módon elpusztult házakban találták meg a portrét, mindig sértetlenül. A lánglovagok körében hamar el is elterjedt az a teória, hogy a síró fiú egy elátkozott kép May Hall több interjúban azt is kifejtette, hogy miután a festményt kihelyezték a konyhájukba vezető rövid folyosóra, sokszor vált hűvössé a levegő. Több esetben a mennyezetről jégcsap lógott, miközben a benti hőmérséklet kellemesen meleg volt.A tragikus napon azonban pár pillanat alatt olyan forróvá váltak a falak, hogy ki kellett menekülniük a pokoli hőség elől.

Halált hozó művészet

A legendássá vált művészeti alkotás folklórjának kiteljesedésében a tömegmédia kulcsszerepet játszott Hónapokig az elátkozott képtől volt hangos a sajtó, ami természetesen több művészt inspirált a gyors meggazdagodás reményében. Rengeteg másolat készült, valamint több különböző változat is létezett. Ám a legrémisztőbb az egészben az volt, miszerint aki hozzájutott bármilyen síró fiút ábrázoló mesterműhöz, nem sokkal a kép megvásárlása után tűz ütött ki a házában mindent elpusztítva kivéve a portrét. Volt olyan család is, aki feljelentette a másolatok gyártóját, mivel a tűz miatt hajléktalanok lettek. Mindezek ellenére akadtak olyanok, akik nem voltak hajlandók megválni a képtől, mert érzelmi kötelékek fűzték őket hozzá. Úgy nyilatkoztak, hogy a szomorú gyermek olyan érzéseket generált bennük mintha egy elárvult fiatalt fogadtak volna örökbe. Egyszerűen megbabonázta tulajdonosait, még a tűzestek sem számítottak! Az elkövetkezendő esztendőkben aztán, a Guy Fawkes-napi tűzijátékok közeledtével, több ezer síró fiú reprodukciót égettek el Anglia szerte az átoktól félve, ám a tűzoltóság sok helyen nem volt hajlandó csatlakozni a lakosság akciójához, alaptalan babonának bélyegezve azt Ennek meg is lett a tragikus eredménye. 1986 februárjában az Avon grófságbeli Weston-super-Mare-ban egy idős férfi, a kép egy példányának tulajdonosa, bent égett a házában.

A legenda nyomában
Több szakember vizsgálata szerint a képen látható kisfiút valószínűleg bántalmazták, és lehetséges, hogy a számos rejtélyes tűzeset a gyermek átkának köszönhető: ily módon áll bosszút A széles körben elterjedt félelmet keltő történet hatására a dél-yorkshire-i tűzoltóság kiadott egy nyilatkozatot, amelynek célja leleplezni a kép és a titokzatos tűzesetek közti kapcsolatot.
Az évek során aztán az elátkozott portré utáni érdeklődés megcsappant, de nem sokkal később újra felszínre került. Lancashire-ben egy kávézóban tűzvész pusztított. Eddie és Marian Brockley, a két tulaj elmondta, hogy nemrég vásárolták meg a kisfiú portréját, és a tűz során érintetlen maradt A média állítása szerint ez az egyik utolsó példány. Eddie szkeptikusan állt a dologhoz, a felesége viszont kevésbé volt biztos abban, hogy ez mind a véletlen vagy esetleg meghibásodás műve. Hallott a rejtélyes tüzesetekről, és semmiképp nem akarta visszavinni a portrét a kávézóba. Elvállaltak egy tévés szereplést is. Később egy hitetlen újságíró bukkant fel, aki be akarta bizonyítani, hogy nincs semmi paranormális az egészben. Cikkében megírta, hogy ez a történet maga egy klasszikus példája a városi legendáknak, amiket az. újságok terjesztettek

Valóság vagy fikció?

Angliai szellemvadászok a történések hatására médiumot kértek fel, hogy a segítségével végre felfedjék a paranormális jelenség eredetét. A látnok a képpel való találkozást követő néhány percen belül képes volt nem csak közvetlen, hanem érzelmi kapcsolatot is kialakítani magával a festménnyel, továbbá készítőjével, aki Spanyolországban élt és nagy valószínűséggel egy autóbalesetet szenvedett kisfiúról vizionált A fiatal fiú Din, Don vagy Dán lehetett, ez nem volt egyértelmű számára. Ennek tükrében a parakutatók utánanéztek a lehetséges magyarázatoknak. Találtak is egy igen érdekesnek tűnő összefüggést még 1976-ból. Ez évben ugyanis Barcelona külvárosában egy autó vált szabályos tűzgömbbé, miután falnak csapódott, majd kigyulladt A tűz oka ismeretlen maradt, az összeégett holttestet pedig soha nem lehetett volna azonosítani, ha nem találják meg a kocsiban - csodával határos módon - épségben megmaradt jogosítványt a kesztyűtartóban. A vezetői engedélyen a Don Bonillo név volt olvasható: a fiú 19 éves volt, mikor meghalt. Ez már elegendő volt ahhoz, hogy meggyőzze a szkeptikusokat, hogy tényleg létezik valamilyen átok. Miután
a kutatók felfedték teóriájukat, mindenki beleegyezett abba, hogy elpusztítsák a portrét. Háromszor kellett meggyújtani, míg végül nagy megkönnyebbülésükre lángolni kezdett, majd teljesen megsemmisült Ugyanaz év júliusában felröppent a hír, hogy az átok visszatért Rotherhamben, egy családi házban tűz ütött ki. Azóta viszont csak szimpla városi mítosznak tartják a síró fiú képéhez köthető jelenségeket. Egyes források úgy tartják, csupán a bulvárlapok által előidézett fikcióról van szó, amit az eladott példányszám növelése miatt találtak ki. Ebben segítségükre voltak a helyi szervek által közreadott, különböző tűzesetekről szóló jelentések. Természetesen egy ilyen összeesküvés-elméletet kitalálni nem egyszerű dolog. Mindenesetre a mai napig találkozhatunk a festményhez társuló különböző eredetmondákkal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok