Elfelejtették a fél életüket

Nem lenne-e jó az időben utazgatni? Pl. húsz évet visszamenni az időben? Dehogynem. Persze, csak akkor, ha a múltba nem csak a tudatunk menne vissza.

Jean-Etienne Dominique Esquirol(1772-1840) a híres francia pszichiáter jelentette ki, hogy „az emlékezet az egyetlen igazi vagyonunk, ha elveszítjük, mindent elvesztünk. “

Egy dudor mint időgép
Amikor az angol Kay Delaney tükörbe néz, nem ismeri meg azt a nőt, akit ott lát. Azok a ráncok, az ősz haj. az nem lehet, hiszen én 34 éves vagyok" - mondja. Csakhogy nem annyi. És nem is 1990-et írunk, ahogy azt hiszi. 2011 van és Kay nem 34, hanem 55 éves. Útja a múltba, vagyis szerinte a jövőbe, egy apró balesettel kezdődik. A munkahelyén megcsúszik a nedves padlón, elesik és beveri a fejét. „Nem veszélyes, csak egy kis agyrázkódás" - mondják neki a kórházban. Csakhogy a látszólag észrevétlen dudor sokkal komolyabb. Kay ugyanis az esés után nagyfokú retrográd amnéziában szenved. Egy bizonyos szakasz kiesett az emlékezetéből. Kb. 21 évről van szó.

Amikor még élt Lady Di

Kay újra visszatért 1990-be. A slágerlistát Sinéad O'Connor Nothing Compares 2 U c. dalával, a mobilok téglanagyságúak, és Diana hercegnő (1961-1997) még él. Amikor azt mondták, hogy 2011 van, azt hittem, hogy csak tréfálnak", írja le az első megdöbbenését. De az nem tréfa, főleg, amikor meglátja a gyerekeit. Mert az utolsó, amire emlékszik, hogy lefekteti a hatéves fiát Kennyt és a kétéves lányát Sandyt. Csakhogy Sandy most 23, Kenny pedig 27 éves. És még itt van 19 éves fia, James is, akire egyáltalán nem emlékszik. Az az érzése, hogy idegenek ölelik át.„Mintha a boltban valaki odajönne, és azt mondaná. Szia, én vagyok a lányod. “ A világ is idegen, és nehezen szokik hozzá. „1990-ben a világ nyugodt és kényelmes volt. Ma pedig egy rettenetes hely “ - mondja. Ráadásul, nemcsak az a probléma, hogy' elvesztette a szeretteiről a szép napok emlékét, hanem rövid emlékezetkiesései is vannak..Nem tudok teát főzni, mert egymás után többször elfelejtem bekapcsolni a vízforralót" - mondja keserű' mosollyal.

17 év hosszú éjszaka

Még furcsább a brit Naomi Jacobs esete, aki este úgy alszik el, mint 15 éves diáklány, és mielőtt elalszik, a fiúra gondol, akit szeret, és a záróvizsgára, ami másnap vár rá. De reggel egy 32 éves nő testében ébred. Nem sejti, hol van, és megrémül, amikor egy tízéves fiú rohan hozzá, és Anyunak" szólítja. Próbál újra elaludni, hogy hátha az egész csak egy rossz álom, és, amikor felébred, újra 1992-ben van, Csakhogy még mindig 2008-at írunk, és ez a gyerek is itt van. Nem ütötte meg a fejét, nem kapott agyvérzést, nem állt le a szíve. Ennek ellenére elveszett 17 évnyi élete.

Elfelejti az erőszakot és a drogokat

Az orvosok szerint a TGA - tranzisztoros globális amnézia nem tipikus esetéről van szó. Ami az egyébként egészséges embernél időleges emlékezetkiesést jelent az utóbbi napokra, de lehet, hogy hetekre vonatkozóan. Eddig még nem tudjuk az okát, de arról van szó, hogy az agyon átfolyó vér áramlásának akadályáról, migrénről vagy epilepsziáról van szó. Nincsenek más neurológiai jelei, teljesen megőrződik a személyiség, és a megismerőfunkció zavarát csak az amnézia mutatja" - mondja dr. Petr Jansta Többnyire az ilyen zavar pár percig vagy óráig tart, és egy 24 óra alatt elmúlik. 100 000-ből egy embert érint, többnyire a 60 éven felülieket, és nem ilyen mértékben. Ezért hajlanak inkább arra, hogy disociativ amnéziáról van szó, aminek pszichikai okai vannak, főleg régi traumák. Ami lehet, mert Naomi az elfelejtett évek alatt elvesztette a munkáját, problémái voltak a drogokkal, hatévesen megerőszakolták, és, amikor 20 éves volt, a barátja meg akarta fojtani. Nyolc hét múlva tér vissza az emlékezete. A régi traumákkal együtt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok