2017. december 29., péntek

Akik megjósolták saját halálukat

Művészek, tudósok, történelmi személyiségek esetében nem ritka, hogy előre megálmodták, megsejtették, vagy akár konkrétan tudták,mikor és hogyan fognak az élők sorából távozni. De vajon ez csak a különleges tehetségű emberekre jellemző, vagy bárkivel megtörténhet? És mi lehet a magyarázata a közelgő halál megérzésének?A középkori alkimisták egy részét  szintén nem érte váratlanul a Kaszás megjelenése, mert mivel
tudták az időpontot, felkészültek rá. A legnagyobb magyar elméleti , Gömöry Dávid (1708-1795) - aki a Bölcsek Kövét Krisztussal látta azonosnak -évekkel előre elkészítette sírfeliratát, amin halála éve és napja szerepelt. Valóban e napon hunyt el, idős korában, teljesen természetes úton, tehát szó sincs róla, hogy ő maga váltotta volna ki a távozását. Hasonlóan előre ráíratta sírjára a dátumot Tours-i Szent Márton, akinek a legenda szerint az Úr feltárta halála időpontját, hónapokkal az ominózus nap előtt. Ám nem mindenki fogadta békével a dátumot, amiről titokzatos érzékével tudomást szerzett. A zeneszerző Arnold Schönberg (1874-1951) triszkaidekafóbiás volt, azaz betegesen rettegett a 13-as számtól. Ez azért is különös, mert péntek 13-án született, márpedig akiknek e napon van a születésnapjuk, általában inkább szerencseszámuknak szokták tartam a rossz hírű számot Schönbergnek azonban az volt a rögeszméje, hogy biztosan péntek 13-án is fog meghalni, még pedig 76 esztendősen, mert 7 + 6=13, így ez a dátum duplán kiadja a rettegett számot. 1951-ben, amikor 76 éves lett, péntek 13-a július 13-ára esett. Schönberg nem volt beteg, éjfél előtt pár perccel azonban rosszul lett, levegőért kapkodott, majd mindörökre megállt a szíve. Felesége visszaemlékezése szerint azt a napot depressziósán, ágyban fekve töltötte a zeneszerző, így nagyon is elképzelhető, hogy a negatív önszuggesztió okozta a szívmegállást. Azaz annyira biztosra vette, hogy nem élheti túl a rettegett napot, hogy egyszerűen beprogramozta magának a halált.Schönberg valójában azt a régi hiedelmet vallotta, miszerint halálunk napja analóg a születésnapunkkal, azaz a két dátum közt mindenképp vannak hasonlóságok, párhuzamok. Ennek oka az ősi misztikus tanok szerint az, hogy a földi élet egy kör, ciklus,melynek során ugyanazon a ponton szállunk ki az anyagi körforgásból,ahol annak idején beléptünk.Ezért volt benne biztos Mark Twain író is, hogyha őt a Halley-üstökös hozta az is fogja elvinni.
 Születésekor ott volt latható az égen, az amerikai íro ezért vetette papírra 1909-ben a következő, némileg önironikus sorokat: „A Halley-üstökössel érkeztem 1835-ben. Jövőre ismét meglátogat bennünket, és azt sejtem, hogy akkor fogok távozni. Életem legnagyobb csalódása lesz, ha nem húzok el én is a Halley-üstökössel egyetemben. A Mindenható kétségkívül így tartja: „Tessék, itt ez a két szörny, egyikkel sem bírok mit kezdeni: együtt jöttek, tűnjenek is el együtt!",, Egy év múlva,
1910-ben valóban megjelent az égen az üstökös, Twain pedig másnap meghalt. Megérezte, azazhogy megálmodta váratlan és erőszakos halálát Abraham Lincoln, az USA 16. elnöke is. Két héttel a végzetes merénylet előtt ezt mesélte barátainak: „Álmomban döbbenetes csend vett körül de távolról halk zokogás hallatszott, mintha többen sírnának. Felkeltem, és addig barangoltam az épületben, amíg eljutottam a keleti teremhez. Egy ravatalt láttam, amelyen egy temetésre előkészített holttest feküdt, körülötte pedig katonák álltak díszőrséget. Megkérdeztem az egyik őrt, hogy ki halt meg a Fehér Házban. Az elnök - felelte az egyik katona. - Meggyilkolta egy merénylő. Ekkor az egész tömeg hangos sírásban tört ki, amelyre felébredtem."


Vannak, akik nemcsak a dátumot, de a körülményeket is előre tudják, érzik. A 70-es évek glam rock irányzatának angol sztárja, a T-Rex együttes énekese, Marc Bolan rettegett az autóvezetéstől, nem is szerzett jogosítványt Barátainak gyakran mondogatta, hogy nem fogja megérni a 30. születésnapját, ahogy azt is, hogy gyűlöli az autókat, mert tudja, egy gépkocsi okozza majd halálát 1977. szeptember 16-án barátnője vezette a kocsit, amiben hazafelé tartottak egy fellépésről Egy kanyarban kisodródtak, fának ütköztek, Marc Bolan azonnal életét vesztette, míg barátnője sérülésekkel megúszta a balesetet. Az énekes két hét múlva lett volna 30 éves. Megérezte halála körülményeit a hollywoodi dívából lett monacói hercegnő, Grace Kelly is. Bizalmas körökben gyakran emlegette, hogy autóbalesetben fog meghalni. Egy bizonyos kanyarban pedig megjegyezte: „Egy nap valakit borzasztó baleset ér itt. Valaki meg fog itt halni. Érzem." Az a valaki ö volt mert 1982. szeptember 13-án az ő kocsija sodródott itt ki, amit lánya, Stephanie vezetett. Az autó lerepült az útról és harminc métert zuhant. Grace nem nyerte vissza eszméletét, másnap a kórházban elhunyt.


Vajon véletlen, hogy főleg híres emberekről tudható, hogy előre  megsejtették halálukat? Vagy lehet, hogy ez bárkivel megtörténhet, csak míg a közszereplőknél megírja a sajtó, megemlékeznek róla a memoárok, addig a hétköznapi embereknél legfeljebb a családtagok tudnak a különleges jelenségről? Egyáltalán: van-e logikai kapcsolat az életút, személyes képességek és a saját halál előre megálmodása, megérzése között? Nos, a kutatások és megfigyelések szerint: igen is és nem is. Tény, hogy a halál megérzése eleve egy finomabb, érzékenyebb idegrendszert feltételez, azt, hogy az illető fogékonyabb az anyagfeletti folyamatokra, rezgésekre. Ez pedig művészeknél, tudósoknál, alkotóknál azért gyakoribb, mert a kreativitáshoz, sikeres alkotómunkához az átlagnál érzékenyebb idegrendszer az egyik fő feltétel. Magyarán: a művészek pontosan ama többletképesség miatt érezhetik meg előre távozásukat, ami miatt művészek lettek.
Ugyanakkor a jelenség nemcsak alkotóknál fordul elő. Hanem például merényletek, hirtelen katasztrófák áldozatainál, ahol magyarázat lehet az, hogy a váratlan tragédia valamilyen „előszelet" gerjeszt már napokkal a megtörténte előtt. Ez ma ismeretlen természetű rezgésekből, frekvenciákból áll, melyet az érintettek közül megérezhetnek azok, akiknek idegrendszere finomabb, ingerlékenyebb, tehát alkalmasabb a „vételre."

A 2016 szilveszterén Isztambulban történt véres merénylet éjjelén a szórakozni induló Rita Chami ezt írta Facebook-oldalára: „Remélem, jól fogjuk magunkat érezni Törökországban, legrosszabb esetben meghalok egy bombatámadásban, és követem az anyukám". A lány édesanyja ugyanis nemrég halt meg. Sajnos a megérzése igaznak bizonyult: aznap éjjel ő is életét vesztette.
Az ilyen megérzésekre egyelőre nincs tudományos magyarázat. Halvány sejtések vannak, hogy a jelenségnek a kvantum- és téridő-fizikához lehet valami köze: talán az elme hullámai bizonyos körülmények közt képesek lehetnek az időutazásra, ahol a jövőből merítenek információt. De az is lehet, hogy maga a halál gerjeszt olyan frekvenciákat, melyek visszafelé haladnak a múltban, így tudnak hírt adni a közelgő végről.

Újabb kutatások szerint az emberi szervezet napokkal előre „tudja" saját halálát. Ez betegség, öregség, természetes halál esetén érthető, hiszen a sejtekben már ott lehet az információ arról, hogy nemsokára le kell állniuk. A dolog azonban bonyolultabb, mivel merényletek, balesetek esetén is ugyanúgy megjelenik a sejtekben ez a jel, tehát a szervezet valamiképp olyasmiről is előre tud, ami tőle függetlenül a jövőben fog bekövetkezni.

A halál előre megérzése így egyelőre rejtély. Valószínűleg csak akkor fogjuk megfejteni, ha tudósaink végre elengedik a materialista előítéleteket, és hajlandóak megbékélni egy másféle világképpel, mely a mostaninál nemcsak színesebb és izgalmasabb, de sokkal pontosabb válaszokat képes adni élet és halál misztériumaira.

forrás:Hihetetlen magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése