Tündérország legendái:Erdélyi legendák

Európában nagyon magas azoknak a legendáknak a száma ,amelyek Erdélyhez kötődnek.A festői szépségű Erdély számos titkot őriz elátkozott helyekről,kísértetjárta épületekről,misztikus hidakról,gyilkos tavakról.A legendák és mítoszok mellett gyakoriak itt a természetfeletti jelenségek is.A vámpírok őshazája nemrég különösen a középpontba került,a Hója és Bácsi erdőkben tapasztalt paranormális anomáliák miatt.A területen zajló hátborzongató,misztikus jelenségek ,annyira felkeltették a világ érdeklődését,hogy azok gyakorisága és intenzitása miatt  Erdély ezen részét ma a világ 5. legfélelmetesebb helyeként tartják nyilván.

A gazdag legendák világát erősíti Hunyad vára,a 15. században épült erődítmény egyik tornya a Nje Bojsia nevet viseli ,ami annyit jelent,hogy "ne félj".Nem véletlenül,mert állítólag a toronyban szellemek laknak,akik az ide betérő látogatókat ijesztgetik.De nem csak ettől olyan félelmetes,a vár pincéjében raboskodott ugyanis 7 évig Vlad Tepes ,akire a Drakula gúnynevet ragasztották.
A Kozárváron található kúria egészen más sikolyoktól volt hangos.A szellem a borospincében garázdálkodik,és állítólag gyűlöli az oroszokat.Egyszer néhány orosz katona lement a pincébe ,ezt követően lövöldözés és ordibálás hallatszott .Ezután akik lementek a pincébe ,megdöbbenve látták a boroshordóba fulladt katonák élettelen testét.

Hasonlóan ijesztő a Nagyszebenben található híd,amely a hazugságok hídjaként vált hírhedtté.Állítólag különös hangokat ad ki ,amikor valaki rajta hazudik,de volt rá példa ,hogy valaki akkorát hazudott,hogy elájult vagy megbotlott és elesett.A legenda szerint azért történik ez ,mert régen a kereskedők itt csapták be az ügyfeleiket.
Szintén furcsa hely az Aburdi kastély is ,amelyet ma csak a síró menyasszony váraként emlegetnek.A 16. században a várat még II. Rákóczi Ferenc sikeresen védte meg a töröktől.Azonban az oszmánok megelégelték a kudarcot és cselhez folyamodtak.Egy jóképű katonát küldtek,hogy csábítsa el a fejedelem lányát,hogy megtudják hol található a titkos alagút,ahol be tudnak hatolni.Miután a férfi kiszedte a lányból az információt a török sereg az alagúton keresztül bevonult a várba.Rákóczi közben elmenekült,de előtte elátkozta a várat,az örökséget, és a lányát is.Az átok csak akkor törhető meg ha  a török férfi szellemalakjában megcsókolja a kígyóvá ,békává,vagy síró menyasszonnyá változott lányt a túlvilágon.

Máramaros mellett található tó talán még ennél is félelmetesebb ,ugyanis sokak szerint elnyeli az embereket és  az állatokat.Számos kiránduló és horgász tűnt el és tűnik is el rejtélyes módon a feneketlen tóba.Amely régen állítólag árvíz idején elnyelt egy egész falut is,a helyiek szerint Húsvétkor az elöntött templom harangjait hallják megkondulni.
Az Almási-barlangban ugyanakkor nem kísértetek,hanem meztelen tündérek raboskodnak.Akik időnként különféle betegségeket küldenek az emberekre.Amikor erős szél fúj a völgyben hallani lehet a jajveszékelésüket.Kiengesztelésül a helyiek mindenféle ruhákat aggatnak a barlang bejáratához.

Zéta várának története hasonlóan izgalmas.A magas sziklákon álló palotában lakott egy Zéta nevű gróf,aki nem akart áttérni a keresztény hitre.Mivel nem szerette volna ,hogy az új hitet ráerőltessék ,várat épített a palota helyén,így akadályozva meg,hogy a papok és katonák felkeressék.A várat később mégis porig rombolta egy a semmiből jövő villámcsapás,és a romok és egy titokzatos vasajtó rázuhant a várban lévő összes kincsre,maga alá temetve ezzel aranyat,ezüstöt és a vár urát lányaival együtt.A legenda szerint Szent-György éjjelén megnyílik az a bizonyos vaskapu,és láthatóvá vállnak a kincsek.De ha valaki mégis betér oda ,hogy megszerezze azokat,a legenda szerint soha többé nem kerül elő élve.
Egy másik erődítmény Törcsvár is hasonlóan izgalmas legendával rendelkezik,itt élt ugyanis a kegyetlenségeiről elhíresült Vlad Tepes ,aki rendre karóba húzta az ellenségeit,bűnözőket, és olyan nőket akik szerinte boszorkányok vagy prostituáltak voltak.A legenda szerint később Drakula grófként emlegetett brutális uralkodó gyakran emberi vérrel táplálkozott.Mindmáig Drakula és a vámpírok köré épített legenda a legismertebb a világon,amely úgy tűnik soha nem merül feledésbe..








Forrás: Hihetetlen magazin


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok