A Grimm-mesék valóságalapja

Tények:
Jakob és Wilhelm Grimm a német irodalom két legendás alakja, nevük világszerte ismert. A csak "Grimm fivérek"-ként emlegetett testvérpárról kevesen tudják, hogy már elég fiatalon (húszas éveik elején) foglalkoztak mesegyűjtéssel, azt pedig még kevesebben hinnék, hogy történeteik, némely esetben komoly valóságalappal rendelkeznek. Pedig így igaz, a Grimm-mesék nagyrészt átdolgozások egy-egy megtörtént, nemritkán szörnyű esetről. Jakob és Wilhelm azonban bizonyosan látott fantáziát ezekben a történetekben, ugyanis a gyakran horrorfilmbe illő mozzanatokat nem távolították el gyökeresen saját meséikből: Ha visszaemlékezünk, nem egyszer találkoztunk olyan "hőstettekkel", amelyek gyakorlatilag a gyilkossággal voltak egyenlők...
Noha sokan támadják ezt az elméletet, mára már tény, hogy a Grimm testvérek munkássága több mint a jó és a rossz egymással való szembeállítása és a gyermekek szórakoztatása. Ha jellemezni kéne egy mondatban, én valahogy így tenném: Minden történetük egy vékony, selyemkendővel letakart tükör, hiszen belenézve, amit látunk, csak féligazság.

Érdekességek:
Mint ahogy azt tudjuk, a Grimm-mesék (ha szabad így mondani) továbbálmodója Disney volt, aki 1937-től kezdve készített mesefilmeket, akkor még többnyire a fivérek, de más, ismert írók munkájából is. Így aztán újra be lett biztosítva a történetek hallhatatlansága.
Az ezredfordulón, amikor váratlanul feltűnt J. K. Rowling és Harry Potter történetei, az egyház és számos más ember tüntetésként elégette a könyveket, mondván: a mágia, az erőszak nem Istentől való, és meg kellene tiltani, hogy a gyerekek ilyet lássanak, olvassanak. Ekkor fogant meg mintegy ellenérvként az a gondolat, hogy ebből a szempontból a Grimm-mesék is károsak, hiszen "telis-tele vannak sötét mágiával, öldökléssel", csak a maguk idejében nem keltettek akkora visszhangot. S be kell vallanunk, a Grimmek feldolgozásai koránt sem olyan semmit mondóak. Nagyot nézne az egyház, ha tudná, némely írás milyen bibliai elemekkel van teletűzdelve! Erről azonban csak a következő alkalommal lesz szó, természetesen bővebben kifejtve!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok