Az elveszett kolónia

Több mint száz férfi ,nő és gyerek élt azon az angol gyarmaton,amit Sir Walter Raleigh alapított 1587-ben az észak-karolinai Albemarle-tengerág torkolatában lévő szigeten.Három év sem telt el ,s a kolónia eltűnt.Sorsáról egyetlen,szívbe markoló nyom árulkodott.

Amikor 1590. augusztus 17-én a Hopewell nevű angol kalózhajó a Roanoke-sziget közelébe ért,Abraham Cocke kapitány ágyúlövéssel jelezte,hogy John White kormányzóval megérkezett. White az I. Erzsébet királynő által felhatalmazott Sir Walter Raleigh megbízásából három évvel korábban megalapította az első állandónak szánt angol kolóniát.A telepeseket letette Roanoke-on ,majd 1587. augusztus 28-án visszaindult hajóján Angliába,hogy kimerült készleteiket mielőbb pótolhassa.Ez azonban három évbe telt,okkal gondolta hát ,hogy a visszatérő hajóját ujjongva üdvözlik majd az aggódó szigetlakók.A Hopewell utasai Roanoke-ról füstöt látott felszállni,úgy hitték a telepesek tüze ég.White néhány matrózával csónakba szállt,s miközben a part felé eveztek ,kiabáltak ,énekeltek ,kürtöt fújtak,hogy hírt adjanak érkezésükről a három évvel korábban hátrahagyott társaiknak.A sziget északi csücskén kötöttek ki ,ám a telepet teljesen elhagyatva találták,csupán bozóttűz füstje tévesztette meg őket.

Hová lettek a korábban itt hagyott telepesek? Egy nyomot találtak ,két egyforma jelzést.A kolónia köré húzott cölöpkerítés bejáratánál lévő fa törzsébe a CROATOAN szót vésték,míg egy másik a kikötő felé vezető út mentén lévő másik fába a következő három betűt CRO -alighanem ugyanazon szónak a rövidítését.A telepesek megegyeztek,hogy jól látható helyen jelzik ha elhagyják a szigetet, ha pedig veszélyben forog az életük keresztet is raknak a felírat mellé.Mivel egyik felirat mellett sem volt kereszt a csapat bizonyára önszántából állt tovább a 80 kilométerre délre fekvő Croatoanra,amiről úgy tudták ,hogy barátságos indiánok lakják.White azonnal indulni akart ,de az idő rosszra fordult és a hajójuk horgonyától elszabadulva a nyílt tenger felé sodródott.Ezért végül nem kockáztatták meg a rövid ,ám veszélyes utat ,hanem Anglia felé vette az irányt.Az 1587-ben Roanoke szigetén hagyott 117 férfit ,nőt és gyereket soha többé nem látták viszont. A történelem könyvekbe úgy került be ,mint az elveszett kolónia.

Vajon hová tűntek a telepesek ,egyesek szerint a spanyolok gyilkolták meg őket,mások szerint az indiánok áldozataivá váltak,de egyikre sincs meggyőző bizonyíték.Sem holttesteket nem találtak,sem leégett épületeket,amelyek támadás nyomára utaltak volna. Van még egy teória ,miszerint beolvadtak az őslakos indiánok közé,és ez is tűnik a legvalószínűbbnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok