A génmódosított növények veszélyei

A génmódosított növények közömbösíthetik az antibiotikumok hatását, allergiás reakciókat válthatnak ki, mérgezőek lehetnek emberre vagy állatra nézve, és további eddig ismeretlen hatással lehetnek a környezetre.
Genetikailag módosított gyümölcs
A genetikailag módosított szervezetek lényege az, hogy a DNS, azaz az örökítő anyag mesterségesen van bennük. A GMO (a génmódosított szervezetek rövidítése) segítségével a növényeket ellenállóvá tehetik bizonyos kártevőkkel, vagy vírus betegségekkel szemben, illetve alkalmasabbá tehetik valamely ipari felhasználás céljára. Ugyanakkor a géntechnológia számtalan veszélyt is rejteget, a génmanipuláció pontos hatása ismeretlen területnek számít. A génmódosított növények legfontosabb ismert veszélyei.
Közömbösíthetik az antibiotikumok hatását
Bizonyos gének a növény elfogyasztásával bekerülhetnek az ember testébe, a bélben felszívódva ellenállóvá tehetik a szervezetet az antibiotikumokkal szemben. Ennek következtében ha megbetegszik valaki, az orvos által felírt antibiotikumos kezelés hatástalan marad!
Allergiás reakciókat válthat ki
A génmódosított növényi élelmiszer az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat idézhet elő. Elemezni kellene, hogy a beültetett génről átíródó új fehérje hasonló-e ismert allergénekhez. Ez azonban szinte képtelen feladat. A modern biotechnológia segítségével előállított RoundUp Ready szója bevezetése óta nőtt a szójára allergiások száma. Az Egyesült Államokban Roundup Ready Soybean néven piacra dobott fajta volt az első génkezelt szója. A Bt toxinokról kimutatták, hogy immunogének, más anyagokkal a szervezetbe kerülve fokozzák az immunválasz erősségét.
Mérgező hatással lehet emberre, állatra
Mielőtt a génmanipulált növények emberi fogyasztásra vagy állati takarmányként történő felhasználásra engedélyeznék, toxikológiai vizsgálatokat kellene végezni annak érdekében, hogy kiderüljön, van-e az adott GMO-nak káros hatása. Fontos, hogy ezek a vizsgálatok nagyon alaposak és hosszú távúak legyenek. Ennek ellenére a jelenleg engedélyezett GMO-kon semmilyen hosszú távú vizsgálatot sem végeztek. Nem lehet tudni, hogy ezek fogyasztása milyen hatással van a szaporodásra, a különféle betegségek, mint pl. az allergia, vagy a rák kialakulására. Toxikusság szempontjából a Bt toxint tartalmazó növények a legveszélyesebbek, hiszen ez az anyag képes összegyűlni az emberek és állatok vérében.
A BT toxin a Bacillus thuringiensis baktériumot takarja, rovarölő szerként alkalmazzák.
Génmódosítás ismeretlen hatásai
Mind közül a legveszélyesebb hatása az a génmódosított növényi élelmiszernek, amit még nem ismerünk. Vagy mert nem végezték el velük az összes lehetséges vizsgálatot, vagy mert még nem jelentkeztek ezek a hatások. A géntechnológiában tapasztalható, tudományos léptékkel mérve is gyors fejlődés következtében nem volt elég idő a potenciális veszélyek és a hosszú távú hatások kivizsgálására.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok