Egy egész falu lakossága vált köddé nyomtalanul - 5 rejtélyes eltűnés, amikre máig nincs magyarázat

Máig vannak olyan megoldatlan esetek az emberiség történelmében, amikre még a legmodernebb eszközök segítségével sem sikerült észszerű magyarázatot találni. Ha nem szereted a hátborzongató sztorikat, ne olvass tovább – ezek után a történetek után ugyanis garantáltan nem mersz majd egyedül maradni otthon!

1. A kolónia, ami csak egy kapuba vésett szót hagyott maga után

Bár már 400 éve történt, még mindig nem találtak kielégítő választ arra, miért tűnt el az 1580-as évek végén az Újvilág első kolóniája. A kámforrá vált csoport története 1584-ben kezdődött, amikor I. Erzsébet angol királynő elhatározta, hogy embereket küld az amerikai Roanoke-szigetre, akik majd egy új települést hoznak létre a földnyelven. Bár az első kísérlet kudarcot vallott, a második csapat már sikeresen be tudott rendezkedni, és az egyik helyi indián törzzsel, a kroatánokkal is jó kapcsolatot alakított ki.


A kezdeti idilli állapot azonban hamar semmivé foszlott: a termények nem értek be, és egyes őslakosokkal is több és több konfliktusuk volt. A kolónia vezetője, John White úgy döntött, visszamegy Angliába, és élelmet, illetve még több embert hoz magával. Szerencsétlenségére csak 1590-ben, azaz több mint három évvel az indulása után tudott visszatérni a szigetre – és hűlt helyét találta a „népének”. Nem voltak holttestek, se harcra utaló nyomok, mindössze egy furcsa szó a falu kapuoszlopán: Croatoan.
Hogy mi történhetett az első amerikai telepesekkel, máig az egyik legkülönösebb rejtélyek közé tartozik. Egyesek szerint az indiánok áldozatául estek, mások azt vallják, beolvadtak a környező törzsekbe, vagy egyszerűen csak elhagyták a szigetet. Az igazság talán soha nem fog kiderülni.

2. Hova lett a Mary Celeste legénysége, avagy a kísértethajó rejtélye

1872. december 4-én elhagyatottan találták meg a Mary Celeste nevet viselő kereskedelmi hajót az Azori-szigetektől keletre. Azóta se tudják, mi történhetett a kísértethajóként emlegetett óriással: bár a legénység tagjai, illetve a mentőcsónak nyomtalanul eltűnt, a hajó jó állapotban volt és az élelmiszerkészleteket sem találták hiányosnak. A hajónaplóban az utolsó bejegyzés 9 nappal korábban íródott, és semmi rendelleneset nem rögzített.


A  legénység érthetetlen eltűnése évtizedekig izgatta az emberek fantáziáját: sokáig azt hitték, hogy a legénység meggyilkolta a kapitányt, majd elmenekült a zsákmánnyal. Később ez a feltételezés megdőlni látszott, és kalóztámadásról, földrengésről, földönkívüliekről szóltak a hírek. Számos filmben, novellában feldolgozták az esetet, de megoldás helyett csak annyit értek el, hogy a Mary Celeste neve szinte eggyé vált a kísértethajókkal.

3. Csak a hűlt helyét találták a 3 őrnek

Nem meglepő, hogy még a Doctor Who című sorozat egyik része is a Flannan-világítótoronyban dolgozó három őr rejtélyes eltűnése köré épült – az eset tényleg hátborzongató! A történet szerint 1900-ban karácsony előtt pár nappal a skóciai Eilean Mór szigetén lévő világítótorony fénye kialudt, és a másnap odaérkező mentőhajó egy lelket sem talált ott. Az ágyak szépen be voltak vetve, mindenhol rend, tisztaság uralkodott; csak a konyhaasztalon félig elfogyasztott ételek, valamint egy felborult szék utalt arra, hogy hirtelen történhetett valami. A három őrt (Thomas Marshall, James Ducat és Donald MacArthur) soha többé nem látták.


Miután átvizsgálták a szigetet és a tornyot is, következett a toronynapló átnézése, amiben több érdekes dologra is bukkantak: például furcsa időjárási jelenségek leírására, az egyik őr sírógörcsének említésére, és az utolsó bejegyzésnél egy oda nem illő mondatra: Isten minden fölött. Miért ment el egyszerre mind a három őr a toronyból, és egyikük miért hagyta ott a vízhatlan ruháját, amikor a szigeten mindig szükség volt rá? Miért nem találtak egyetlen holttestet sem? A kínzó kérdések azóta is válaszra várnak.

4. Még a holttestek is eltűntek az eszkimó faluból

Lehetetlennek hangzik, hogy egy egész falu lakossága, azaz kb. 2 ezer ember egyik napról a másikra köddé váljon, igaz? Pedig ez történt az észak-amerikai Angikuni-tó partján fekvő település lakóival. 1930-ban egy Joe Labelle nevű férfi érkezett a faluba, aki az ott élőkkel jó kapcsolatot ápolt. Mikor odaért, megdöbbenve látta, hogy a tűzhelyekben még parázslik a tűz, az állatok a karámjaikban vannak, ám egy lélek sincs sehol. Még borzasztóbb volt, hogy a sírokat felnyitották, és egyetlen holttest sem feküdt bennük, noha a fagyott földből aligha lehetett kiásni őket.

Hová tűntek a lakók? Miért nem vitték magukkal a puskájukat, a melegebb ruhájukat, és miért hagyták félbe minden tevékenységüket? Akkoriban és később is sokan nyomoztak az ügyben, eredménytelenül. Turisták ezrei keresik fel az elhagyott falut, és mindenkit valamiféle megmagyarázhatatlan borzongás fog el, amíg ott van – nem véletlenül.

5. A fiatal pilóta, akit egy UFO vitt el

Közvetlenül a húsz éves Frederick Valentich eltűnése előtt és után 50 UFO észlelést jelentettek tengericsillag-alakú és ezüst színű, szivar formájú járművekről. A férfi 1978. október 21-én szállt fel, hogy gyakorlórepülést végezzen az ausztráliai Bass-szoros fölött. A melbourne-i légiforgalmi irányítóval egy idő után közölte, hogy elkezdte őt követni egy másik légi jármű. Utolsó mondata így hangzott: „Ez nem egy repülőgép!”. Valentich ezután elhallgatott, és már csak egy fémes, kaparó zajt lehetett hallani, mielőtt a kapcsolat megszakadt.
Több jel is utalt arra, hogy földönkívüliek állnak a férfi eltűnése mögött. Sem a gépet, sem a holttestet nem találták meg; Valentich úgy írta le az őt követő járművet, mint egy nagy, ismeretlen típusú, négy fényes landolólámpával megvilágított valami, aminek csillogó felülete van; szakértők szerint ráadásul a fémes hangot nem lehet a jármű alkatrészeinek üzemhangjával kapcsolatba hozni. A hivatalos szervek természetesen nem fogadták el ezt az álláspontot: szerintük öngyilkosság vagy szándékos eltűnés állt a háttérben. Azóta sem tudni, mi történt a fiatal fiúval.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok